trollresan.blogg.se

Bloggen handlar om min resa med ett oväntat resesällskap, min bröstcancer.

Reservkraft

Publicerad 2017-06-27 12:48:21 i Allmänt,

Hur det går med den nya medicinen? Nja, inte så bra, skulle jag vilja säga. Ledvärken är kvar, likaså tröttheten. Det som tillkommit är kraftiga värmevallningar, ständigt illamående, magont och blödningar från underlivet. Inte så kul alltså!
 
Så jag hoppar tillbaka till den gamla medicinen. Det här är riktiga skitmediciner, med nästan kilometerlånga listor på biverkningar. Nödvändigt ont, säger onkologen. Blä, säger jag.
Varför får man inte fram mediciner med mindre biverkningar? Är det för att bröstcancer främst är en kvinnlig sjukdom?
 
Imorgon ska jag på en arbetsintervju. Håll en tumme för att det går bra för mig. Till ett annat jobb, som jag sökt, skulle jag fylla i ett nätbaserat psykologiskt test. På tid. Det gick icke! Min hjärna är förmodligen fortfarande påverkad av cytostatika, det kan ta tre år innan det går över, så några knepiga frågor klarar jag inte av. 
Har svårt med koncentrationen och lider faktiskt av det. Har alltid slukat böcker, men nu tar det flera månader att läsa en bok.
 
Har börjat lyssna på böcker och poddar istället. Det funkar bra, fast ibland somnar jag och får lyssna om. Korsord går inte heller. Löser tre ord, sen lägger jag ifrån mig korsordet. 
 
Även att skriva så här, på en blogg, är mycket kämpigare än tidigare. Tappar fokus hela tiden.
 
Både knopp och kropp går med andra ord på någon slags reservkraft. 
Nu är snart reservdunken tom. Var kan man tanka?
 
 
 

Först fick jag cancer, sen fick jag sparken.

Publicerad 2017-06-20 18:36:18 i Allmänt,

Ovanstående rubrik ser nästan ut att vara påhittad. Eller hur? Så mycket otur! Och inte kan man få sparken på grund av sjukdom.
 
Jo, det är exakt precis vad man kan få. Det finns ingen lagtext som skyddar en mot det. Inte ens om man har 13 aggressiva tumörer och kraftiga komplikationer av all behandling, kan man skyddas mot uppsägning. 
Jag trodde inte att det var möjligt. Vare sig att ha 13 tumörer eller att få sparken i efterloppet. Vem kan tro något sådant?
 
Min väninna sa igår att det är som att jag blivit utbränd av allt det här. Av alla kamper. Alla förluster. 
Jag har ingen kraft, ingen ork, ingen vilja.
 
Det är bara en stor oro för framtiden. Kommer cancern tillbaka? Hur ska jag försörja mig? Blir jag bostadslös?
 
Försäkringskassan har avslagit ansökan om sjukersättning. Min överklagan kommer att ta ytterligare många månader att handlägga, då rätten är överhopade med ärenden från Försäkringskassan. Nästan ingen får igenom sin ansökan efter behandling i rätten.
 
"Sjuktalen har gått ner", säger socialförsäkringsministern och klappar sig för bröstet. Men det är ju inte så konstigt, när nästan ingen får beviljad sjukersättning och många blir nekade sjukpenning. 
 
Det finns inget socialt skyddsnät. Allt hänger på dig. Hur mycket du orkar och klarar. 
 
Du, som liksom jag är en belastning. 
En jobbig jäkel.
 
 

Värmande omslag

Publicerad 2017-06-15 18:17:16 i Allmänt,

Nu verkar sommaren ha gjort entré på riktigt. Jag föredrar dock kvällarna framför dagarna. Varma, sköna kvällar. Gårdagskvällen tillbringade jag på Hamncaféet. Kezzi är precis som jag, lite plågad av värmen dagtid. Han haltar av och till, sannolikt beroende på artros. Eller också härmar han matte!
Sen är väl den rikliga pälsen inte så skön i värmen. Vi brukar gå till en liten trädgårdsanläggning vid ån, där hoppar han ner i en damm och plaskar omkring. Idag hade han sällskap av en labrador i vattnet.
 
Själv har jag inte så mycket päls, men däremot en ödemstrumpa på armen. Strumpan är olidlig att ha på sig i värmen. Men där finns inget val, det ska vara strumpa dygnet runt.
 
Den nya medicinen har inte gjort någon förändring vad gäller ledvärken, däremot har mina s.k. triggerfingrar blivit bättre. Triggerfingrar var en biverkan av förra medicinen. Fingrarna fastnar i ett läge och går nästan inte att rubba. Gör vansinnigt ont. Även min mage har blivit bättre, hade diarré var och varannan dag tidigare.
Något som tillkommit är värmevallningar. Vilket är en typisk biverkan för den här medicinen. Inte så skönt i den här väderleken.
 
De här anticancermedicinerna har massvis med biverkningar. Man blir nästan mörkrädd när man läser FASS. Jag undrar hur mycket det egentligen forskas på att få fram mediciner med mindre biverkningar? 
 
På måndag ska jag till ögonkliniken, för ett förberedande möte inför eventuell operation av gråstarr. Det är mitt högra öga som är angripet. Jag lever i en något suddig värld. Hoppas att det går att åtgärda snart.
 
När det gäller jobbfronten, så har jag nu i dagarna slängt in ett antal ansökningar till olika jobb. Jag hoppas på ett jobb här i stan, eftersom pendling känns för jobbigt, i alla fall i dagsläget.
 
Min bitterhet gällande förra arbetsgivaren, kommer aldrig gå över. Det vet jag. Inte ens ett tack och adjö har jag fått av arbetsledningen. 
Men bitterheten får inte ta över, för egentligen är arbetsledningen inte värd en sekunds grubblande.
Inte en sekund!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Trollis

Jag är mamma, farmor, svärmor och matte. Sjuksköterska till yrket.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela